SWOT analýza případu Greenpeace v ochraně lesů a pralesů v Brazílii a Indonésii od roku 2010 - Pavlíková, Tereza; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá diplomatickými a politickými strategiemi organizace Greenpeace v ochraně tropických lesů v Brazílii a Indonésii v období od roku 2010 do současnosti. Zaměřuje se na způsoby, jakými Greenpeace v odlišných politicko-ekonomických kontextech prosazuje ochranu lesních ekosystémů prostřednictvím přímých akcí, diplomatických iniciativ, budování mezinárodních aliancí a mediálních kampaní. Jako hlavní metodologický rámec je použita SWOT analýza, která umožňuje systematicky zhodnotit vnitřní silné a slabé stránky Greenpeace a identifikovat vnější příležitosti a hrozby ovlivňující její činnost. Analýza ukazuje, že Greenpeace je schopna efektivně mobilizovat veřejnost a využívat mezinárodní tlak, avšak čelí omezeným finančním a personálním kapacitám a proměnlivému politickému prostředí. Výsledky práce poskytují přehled klíčových strategických směrů, které mohou posílit dopad aktivit Greenpeace v ochraně lesů. Přispívají také k širší diskusi o roli nestátních aktérů v globální environmentální diplomacii a o možnostech zvyšování efektivity jejich působení.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses