Judikatura Soudního dvora EU týkající se ochrany spotřebitele v oblasti cestovního ruchu - Novák, Jan; Grmelová, Nicole, 1975-; Tomčiak, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu judikatury Soudního dvora Evropské unie (SDEU) v oblasti ochrany spotřebitele v cestovním ruchu, a to především ve světle pandemie covid-19. Cílem je posoudit, jak pandemická krize prověřila právní rámec směrnice 2015/2302 o souborných cestovních službách a jakými rozhodnutími na vzniklé výzvy SDEU reagoval. Práce systematicky zkoumá všechny dostupné rozsudky týkající se této směrnice, přičemž se zaměřuje na otázky právní jistoty cestujících, odpovědnosti pořadatelů zájezdů a meze výjimek při zásazích vyšší moci. Výzkum dokázal, že pandemická judikatura odhalila dosud nejasné nebo chybějící aspekty právní úpravy, zejména ve vztahu ke globálním krizím a že SDEU při jejich řešení důsledně trval na zachování vysoké úrovně ochrany spotřebitele i v mimořádných situacích. Práce dále analyzuje právní konflikt mezi unijním právem a národními krizovými opatřeními, jakou byl i český „lex voucher“, a upozorňuje na potenciální dopady takových opatření.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses