Umelá inteligencia – liek na prokrastináciu? - Mladá, Miroslava; Hiršová, Miloslava, 1950-; Vinš, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Diplomová práca sa zameriava na preskúmanie moderujúceho vplyvu nástroja umelej inteligencie ChatGPT na vzťah medzi psychologickými faktormi (sebakontrola, sebaúčinnosť, perfekcionizmus) a akademickou prokrastináciou. Výskum bol realizovaný kvantitatívnou formou pro-stredníctvom online dotazníkového šetrenia medzi študentmi Fakulty manažmentu VŠE v Prahe. Analýza zahŕňala korelačné testy a modero-vanú regresnú analýzu. Výsledky potvrdili, že vyššia miera sebakontroly a sebaúčinnosti sú spojené s nižšou prokrastináciou, avšak bez moderu-júceho efektu ChatGPT. Naopak, v prípade perfekcionizmu sa potvrdil šta-tisticky významný interakčný efekt, čo naznačuje, že využívanie nástro-jov umelej inteligencie môže zmierňovať negatívne dôsledky perfekcio-nizmu. Práca prináša nové poznatky o interakcii technológií a psycholo-gických faktorov v akademickom prostredí a poukazuje na možnosti per-sonalizovaného využívania nástrojov umelej inteligencie vo vzdelávaní.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses