Vývoj bezpečnostních vztahů Japonska a Tchaj-wanu v reakci na rostoucí čínskou hrozbu - Uldrych, Zdeněk (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na proměny japonského bezpečnostního diskurzu v kontextu rostoucí moci Číny a napětí v oblasti východní Asie. Cílem výzkumu je analyzovat, jak japonská vláda prostřednictvím strategických narativů rámuje čínskou hrozbu a jak se tento diskurz v letech 2018–2024 proměňuje v návaznosti na vývoj regionálního bezpečnostního prostředí, zejména s ohledem na Tchaj-wan a spolupráci se Spojenými státy. Teoretickým východiskem je teorie rovnováhy hrozeb, která umožňuje vysvětlit diskurzivní posuny jako reakci na rostoucí percepci hrozby ze strany Číny. Metodologicky práce využívá kvalitativní obsahovou analýzu vládních dokumentů, především výročních zpráv Defense of Japan. Výzkum ukazuje, že japonský oficiální diskurz se od opatrné rétoriky postupně posouvá k výraznějšímu vymezování vůči Číně, narůstající důležitosti Tchaj-wanu a explicitnímu ukotvení Japonska v bloku Spojených států a dalších demokratických partnerů. Práce zároveň dokládá, že diskurzivní posuny nejsou pouze reakcí na objektivní změny v prostředí, ale také součástí aktivního budování legitimity pro změnu bezpečnostní politiky.