Energetická bezpečnost ČR v podmínkách členství v Evropské unii - Procházka, Jakub (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na energetickou bezpečnost České republiky v podmínkách jejího členství v Evropské unii. Hlavním cílem práce je identifikovat stav a vývoj energetického sektoru v ČR, v období 2019-2023, se zaměřením na využití a přístup k interním a externím energetickým zdrojům, a následně zhodnotit úroveň energetické bezpečnosti České republiky v kontextu evropského členství. Vedlejší cíle zahrnují zmapování legislativních opatření a jejich vlivu na českou energetickou bezpečnost, a identifikaci klíčových výzev a příležitostí, které by mohly formovat budoucí vývoj českého energetického sektoru. Práce je rozdělena do čtyř stěžejních kapitol: Teoretické pojetí energetické bezpečnosti; Právní a institucionální rámec pro oblast energetiky v EU a ČR; Energetická bezpečnost ČR; a Výzvy a příležitosti v energetickém sektoru. Výsledky této práce ukazují na klíčové faktory, které ovlivňují míru energetické soběstačnosti a bezpečnosti České republiky, a její schopnost čelit energetickým výzvám, včetně rostoucích cen energií a potřeby větší spolupráce na evropské úrovni.