Fenomén glampingu v komparaci s hromadnými ubytovacími zařízeními : podnikatelský záměr ubytování typu "treehouse" a jeho vyhodnocení - Metzner, Denis; Černý, Pavel; Scholz, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Fenomén glampingu představuje hlavní výchozí motivaci pro vypracování této diplomové práce. Její podstatou je vytvoření unikátního turistického produktu, který odpovídá na rostoucí poptávku po zážitkovém ubytování v přírodě, a to prostřednictvím návrhu podnikatelského záměru pro ubytování typu treehouse v oblasti Adršpachu. Práce je postavena na ekonomickém vyhodnocení tohoto záměru a na jeho komparaci s tradičními formami ubytování, přičemž cílem je posoudit jejich ekonomickou udržitelnost, návratnost a provozní specifika. Metodologicky je práce ukotvena jako případová studie, využívající syntetický přístup k tvorbě a hodnocení podnikatelského plánu. Ten je dále rozpracován pomocí dílčích analytických a ekonomických metod, které umožňují komplexní pohled na realizovatelnost projektu v kontextu současného trhu turismu. Závěry práce přinášejí srovnání klíčových ukazatelů finanční analýzy mezi alternativní a tradiční formou ubytování a ukazují, za jakých podmínek může být forma treehouse ubytování nejen atraktivní pro návštěvníky, ale i ekonomicky konkurenceschopná.
Vedoucí práce: Pavel Černý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses