Výzvy a dopady strategie Společnost 5.0 na japonský vzdělávací systém - Čermáková, Tereza; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Procházková Iliniţchi, Cristina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá dopady konceptu Společnosti 5.0 na japonský vzdělávací systém. Cílem práce je zjistit, jestli po schválení konceptu Společnost 5.0 došlo v Japonsku k výraznějším změnám ve vzdělávacím systému. Práce na začátku přibližuje tento pojem a poukazuje na důvody, které za jeho vznikem stály. Následně se zabývá technologiemi, jejich dopadem na pracovní trh a možnými následky používání technologií na pracovní pozice. Z hlediska vzdělávání charakterizuje nejen různé typy škol, ale hlavně důsledky zavedení Společnosti 5.0 na vzdělávací systém. Na základě analýzy tří vybraných oblastí (počet studentů na technických školách/oborech, instituce celoživotního vzdělávání a financování vzdělávání) bylo zjištěno, že žádná z oblastní neprošla výraznějšími změnami. Tato zjištění však neznamená, že nedošlo k žádným změnám, změny jsou však pozvolné a postupné.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses