Zaměstnávání cizinců v ČR se zaměřením na vietnamskou menšinu - Nguyenová, Linda (2025)
Tato bakalářská práce se soustředí na problematiku zaměstnávání cizinců v České republice se zaměřením na vietnamskou komunitu. Zájemci o práci z Vietnamu mají možnost být zaměstnáni na území České republiky pouze se zaměstnaneckou kartou. Zaměstnávání cizinců je rozsáhle vymezeno v českém právu, zejména v Občanském zákoníku, Zákoníku práce, zákonu o zaměstnanosti a zákonu o pobytu cizinců. Dále v procesu žádosti o zaměstnaneckou kartu hrají roli různá ministerstva České republiky. Implementace zaměstnanecké karty měla za účel zjednoduššení procesu zaměstnávání cizinců, ale v praxi jsou vidět mezery v procesu, především komplexita a nedostatek transparentnosti, což vede k zdlouhavým a neefektivním procesům. Doporučení k řešení těchto problémů je digitalizace procesu žádosti o zaměstnaneckou kartu a zvýšení kapacity správních pracovníků.