Globální produkční sítě v automobilovém průmyslu v Česku a v Polsku - Hájek, Pavel (2025)
Tato práce se zabývá fenoménem globálních produkčních sítí. V kontextu rostoucí fragmentace výrobních řetězců a internacionalizace výroby se zaměřuje na automobilový průmysl jako klíčový sektor zpracovatelského průmyslu, který hraje významnou roli v ekonomikách ČR a Polska. Hlavním cílem je zhodnotit zapojení automobilového průmyslu České republiky a Polska do globálních produkčních sítí, porovnat jejich pozice a identifikovat rozdíly v míře integrace a vykonávaných činnostech. Dílčími cíli jsou analýza historického vývoje automobilového průmyslu v obou zemích, zhodnocení přímých zahraničních investic, exportní výkonnosti, výdajů na výzkum a vývoj a postavení hlavních výrobců a dodavatelů. Práce využívá teoretický rámec GPN a opírá se o data z mezinárodních databází (Eurostat, OECD, OICA) i firemních zdrojů. Výsledkem je pohled na postavení Česka a Polska v globálních automobilových produkčních sítích a jejich výrobní a dodavatelskou základnu v rámci tohoto průmyslu.