Mediální obraz konfliktu v Gaze v seriózních a dezinformačních médiích v roce 2023 - Hovadová, Dominika; Peterková, Jana, 1971-; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou mediálního pokrytí ozbrojeného konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás v říjnu roku 2023 v českých online médiích. Cílem je identifikovat klíčová témata a významové rámce, které formovaly mediální obraz tohoto konfliktu a porovnat jejich výskyt a povahu mezi seriózními zpravodajskými médii a médii označovanými za dezinformační. Výzkum se zaměřuje na obsah zveřejněný na zpravodajských webech České televize a Seznam Zpráv, které reprezentují důvěryhodnou žurnalistiku, a na alternativních webech AC24 a Parlamentní Listy známých problematickým přístupem k ověřování informací. Práce využívá teoretické koncepty agenda-settingu a framingu a kombinuje kvalitativní a kvantitativní obsahovou analýzu 152 článků publikovaných v období od 7. do 14. října 2023. Výsledky ukazují, že seriózní média přistupovala k tématu převážně faktograficky a různoroději, zatímco dezinformační weby častěji využívaly ideologicky zatížený a emocionálně zabarvený jazyk. Většina médií interpretovala konflikt skrze tzv. válečný rámec a proizraelský rámec práva a pořádku, přičemž mírové a propalestinské rámce byly zastoupeny méně. Výzkum zároveň upozorňuje na rozdíly v tematické selekci, redakční praxi a práci se zdroji. Zjištění dále ilustrují, jakým způsobem se konflikt v Gaze stal předmětem konkurenčních mediálních narativů.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses