Komparace právní úpravy akvizice nemovitostí v ČR a Rakousku - Petrusek, Kryštof; Levý, Jan; Moravec, Tomáš, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Abstrakt: Tato diplomová práce předkládá komplexní komparativní analýzu právních a daňových rámců pro akvizici rezidenčních nemovitostí v České republice a Rakousku. Práce si klade za primární cíl sloužit jako praktický průvodce pro českého investora a zároveň si v sekundární rovině ověřuje tvrzení, že vyšší transakční náklady a přísnější regulace, typické pro rakouský model, mohou paradoxně vést k větší stabilitě trhu a lepší dostupnosti bydlení. Metodologicky práce kombinuje srovnávací právní analýzu, a kvalitativní případovou studii reálného převodu bytu ve Vídni. Analýza se zaměřuje na klíčové rozdíly v daňovém zatížení, roli a odpovědnosti právních profesionálů (advokát, notář), fungování katastru nemovitostí (Grundbuch) a specifické rakouské instituty, jako je ochrana kupujících u developerských projektů (Bauträgervertragsgesetz) a systém regulace nájemného (Mietrechtsgesetz). Hlavním zjištěním je, že rakouský systém, ač na první pohled administrativně a finančně náročnější, poskytuje vyšší právní jistotu, rychlejší zápis vlastnického práva a efektivněji tlumí krátkodobé spekulativní investice. V kontrastu s tím český liberální model s nízkými transakčními náklady neúmyslně vytváří prostředí příznivé pro cenovou volatilitu. Práce v závěru formuluje konkrétní doporučení lege ferenda pro českou právní úpravu, inspirovaná funkčními prvky rakouského systému.
Vedoucí práce: Jan Levý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses