Reakce západních velmocí na intervenci vojsk států Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. - Svobodová, Kristýna; Veselý, Zdeněk, 1950-; Tóth, Andrej, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Bakalářská práce se soustředí na analýzu reakcí západních mocností (Spojených států amerických, Francie a Velké Británie) na vojenskou intervenci pěti států Varšavské smlouvy v Československu v srpnu 1968. Cílem práce je identifikovat rozhodující faktory, které ovlivnily západní postoj a prozkoumat rozdíly mezi jednotlivými reakcemi, se zvláštním zaměřením na roli politiky détente a specifického postavení Československa uvnitř východního bloku. Práce využívá kvalitativní metodologii komparativní případové studie, opírající se o analýzu primárních a sekundárních historických pramenů. První část práce se zabývá vymezením teoretických konceptů, jako je studená válka, bipolarita a realismus, a zasazuje Československo do kontextu studené války, popisuje jeho postavení satelitu a mezinárodní ukotvení po roce 1945. Dále líčí mezinárodní události 60. let, které předcházely krizi, včetně reformního procesu pražského jara a průběhu srpnové intervence. Druhá část práce detailně rozebírá bezprostřední reakce západních mocností, postoje západoevropských komunistických stran a mediální pokrytí událostí, přičemž identifikuje a analyzuje determinující faktory. Závěrečná kapitola syntetizuje a komparuje zjištění z předchozích částí, poskytuje odpověď na výzkumnou otázku s aplikací realistické teorie a politiky détente, přičemž nabízí možnosti dalšího výzkumu.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses