Veřejné zakázky ve stavebnictví v České republice a na Slovensku - Lchagva, Anurad; Štěpánek, Petr; Moravec, Tomáš, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou veřejných zakázek ve stavebnictví v České republice a na Slovensku. Veřejné zakázky představují klíčový nástroj hospodaření s veřejnými prostředky, přičemž jejich efektivní řízení má zásadní vliv na kvalitu realizovaných projektů, transparentnost trhu a celkovou důvěru občanů ve veřejné instituce. Stavebnictví je jedním z nejvýznamnějších odvětví, kde veřejný sektor vystupuje jako investor, a proto je proces zadávání zakázek v této oblasti zásadní pro rozvoj infrastruktury a podporu ekonomického růstu. Cílem práce je odhalit rozdíly a podobnosti přístupů a trendů v oblasti zadávání veřejných stavebních zakázek mezi zeměmi a najít možnosti ke zlepšení. Práce posuzuje, jak efektivně a transparentně funguje systém zadávání veřejných zakázek na stavební práce v České republice a na Slovensku. Práce analyzuje právní rámec, institucionální strukturu, elektronizaci, hodnoticí kritéria i reálnou zadávací praxi a identifikovat osvědčené postupy, které by mohly být vzájemně přenositelné mezi oběma zeměmi. Pro dosažení stanoveného cíle je využita komparativní metoda, která umožňuje porovnat právní, institucionální a procesní rámce obou států. Práce se dále opírá o kvantitativní analýzu dat z veřejných databází za období 2016–2023, což umožňuje sledovat vývoj objemu i počtu stavebních zakázek. Empirická část zahrnuje také detailní analýzu vzorku nadlimitních stavebních zakázek z dubna 2024, zaměřenou na použité typy zadávacích řízení a hodnoticí kritéria. Výsledky práce ukazují, že ačkoliv právní úprava v obou zemích vychází ze stejných evropských směrnic, v praxi přetrvávají významné rozdíly. V České republice je realizováno větší množství i objem stavebních zakázek, zatímco na Slovensku jejich poče
Co se týče hodnotících kritérií, v Česku bývá cena poměrně často kombinována s dalšími kvalitativními kritérii, zatímco na Slovensku zůstává cena téměř výhradním hodnoticím prvkem. Elektronizace veřejného zadávání je na Slovensku pokročilejší, zejména díky systému "jedenkrát a dost" a lepšímu propojení registrů. Český systém naopak vyniká legislativní podrobností, což však vede k vyšší administrativní zátěži pro účastníky trhu. Závěr práce poukazuje na to, že oba systémy mají prostor pro zlepšení. Česká republika by měla usilovat o vyšší míru digitalizace a snížení administrativní náročnosti, zatímco Slovensko by mělo posílit využívání vícekriteriálního hodnocení. Mezi doporučení patří také důraz na kvalitativní a environmentální kritéria, metodická podpora pro zadavatele a větší transparentnost při změnách smluvních podmínek. Práce tak přispívá nejen k akademické debatě, ale může sloužit i jako inspirace pro praktickou reformu systému veřejného zadávání.
Vedoucí práce: Petr Štěpánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses