Návrh marketingové strategie hradu Okoř - Lžičařová, Alena (2025)
Hlavním cílem diplomové práce je zhodnotit současný stav stávající marketingové strategie a navrhnout variantu marketingové strategie, která by v reakci na trendy v kulturním cestovním ruchu reflektovala potřeby cílových skupin návštěvníků a rezidentů. Bere ohled na únosnost destinace a dlouhodobý udržitelný rozvoj. Dílčím cílem je identifikace konkurenčnícho prostředí ve zvolené lokalitě, kterou je Středočeský kraj. K naplnění stanoveného cíle byly formulovány dvě výzkumné otázky, které umožňují hlubší porozumění zkoumané problematice: 1. Jaký mají postoj rezidenti k rozvoji cestovního ruchu v obci? 2. Jaké jsou silné a slabé stránky hradu Okoř? V první kapitole teoretických východisek rozebírá základy marketingu a specifika marketingu cestovního ruchu. Další podkapitoly rozebírají kulturní dědictví, budoucnost tvorby produktů cestovního ruchu spolu s aktuálními trendy, které jsou využity v další kapitole a návrhu marketingové strategie. Druhá kapitola se zabývá aktuálním stavem marketingové strategie hradu Okoř, na online i offline komunikaci a zhodnocení konkurence. Tato zjištění ohledně komunikace jsou doplněna polostrukturovaným rozhovorem s panem starostou a dotazníkovým šetřením mezi rezidenty obce. Výsledkem jsou zjištění ohledně stavu aktuální marketingové strategie, její příležitosti a slabé a silné stránky. Poslední částí je návrhová část diplomové práce, která obsahuje samotný návrh marketingové strategie, která reaguje na informace z předchozích kapitol a pomocí marketingového mixu, cílů, vize, mise a hodnot určuje směřování marketingové strategie. Rozebírá důležitý nástroj, marketingovou komunikaci, konkrétně webové stránky, sociální sítě a budování komunity mezi rezidenty obce. Kapitola se tak věnuje i návrhu webových stránek, fungování sociálních sít