Využití umělé inteligence v reportingu a vizualizaci dat - Krysevych, Mariia (2025)
Tato diplomová práce se zabývá využitím umělé inteligence v oblasti reportingu a vizualizace dat. Cílem je zhodnotit možnosti aplikace nástrojů s podporou AI při analytické práci s daty, identifikovat jejich přínosy a omezení a navrhnout doporučení pro jejich efektivní využití. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy a obsahuje komentovanou rešerši odborné literatury. Na jejím základě byly identifikovány nejčastěji zmiňované AI funkce v oblasti datové analytiky, které následně posloužily jako východisko pro praktické testování vybraných nástrojů podle předem definovaných scénářů. Praktická část zahrnuje metodologicky ukotvenou analýzu nástrojů s AI funkcemi, konkrétně Microsoft Copilot Chat, Microsoft Copilot pro Excel, Microsoft Copilot pro Power BI a Domo AI. Hodnocení je provedeno na základě stanovených kritérií a testovacích scénářů. Závěrečná část práce se věnuje zhodnocení současného stavu využívání AI na Vysoké škole ekonomické v Praze a identifikuje hlavní přínosy i možná rizika jejího širšího zavedení. Součástí práce je rovněž praktická příručka ve formě prezentace, která slouží jako uživatelský průvodce pro studenty, pedagogy a zaměstnance VŠE při každodenním využívání AI nástrojů v analytické praxi.