Vliv prostředí na psychedelickou zkušenost jednotlivce - Trčka, Šimon; Cibulková, Jana; Vacura, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Cílem této práce bylo prozkoumat vliv prostředí (setting) na kvalitu a náročnost psychedelické zkušenosti jedince. S využitím tří validovaných psychometrických nástrojů: Emotional Breakthrough Inventory (EBI), Psychological Insight Scale (PIS) a Challenging Experience Questionnaire (CEQ) byly hodnoceny pozitivní a negativní aspekty zkušeností napříč různými typy prostředí. Dotazník byl kompletně vyplněn 69 respondenty, jejichž data byla analyzována pomocí lineárních smíšených modelů v programovacím prostředí R, přičemž byla zohledněna vnitrosubjektová variabilita. Výsledky ukázaly, že typ prostředí má významný vliv na charakter prožitku. Domácí a přírodní prostředí byla spojena s vyšší mírou pozitivních zkušeností a nižší subjektivní náročností, zatímco městské prostředí bylo hodnoceno jako nejméně příznivé. Podobně i sociální kontext hrál klíčovou roli. Zkušenosti v menší skupině byly vnímány jako přínosnější než ty, které se odehrávaly ve větších kolektivech. Naopak, denní doba, během níž zkušenost probíhala, neprokázala konzistentní vliv na hodnocení zkušenosti. Následně byla rovněž vyvinuta webová aplikace v prostředí Shiny, která umožňuje jednoduchý sběr dat a lepší uživatelskou zkušenost. Závěrem lze říci, že výsledky této práce podporují význam prostředí jako určujícího faktoru v rámci konceptů „set and setting“ a zdůrazňují potřebu promýšleného přístupu k volbě místa a společnosti během psychedelické zkušenosti.
Vedoucí práce: Jana Cibulková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses