Audit umelej inteligancie - Kolibár, Jozef (2025)
Diplomová práca sa zameriava na analýzu a hodnotenie procesov auditu systémov umelej inteligencie v prostredí organizácií. Jej hlavným cieľom je navrhnúť interný auditný rámec AI a zároveň systematicky zmapovať existujúce prístupy, nástroje a regulačné rámce, ktoré možno aplikovať pri hodnotení týchto systémov. Práca reaguje na absenciu jednotnej metodiky pre dohľad nad AI z pohľadu podnikovej správy. Metodologicky je výskum založený na naratívnej literárnej rešerši odborných a vedeckých zdrojov, ktorú dopĺňa prípadová štúdia realizovaná v prostredí reálnej organizácie. Navrhnutý auditný rámec prepája princípy z oblasti interného auditu, IT governance a regulačných iniciatív ako Akt o umelej inteligencii či norma ISO/IEC 42001. Praktická časť zahŕňa audit governance procesov, audit správania AI modelu a následnú aplikáciu interného rámca na báze škálovateľného bodového hodnotenia. Výsledky poukazujú na silné stránky hodnoteného systému, ako je technická kvalita výstupov, architektúra modelu či integrita dát. Identifikované však boli aj oblasti s rezervami, predovšetkým v oblasti governance, transparentnosti výstupov a správy incidentov. Výstupy práce predstavujú prakticky využiteľný nástroj na hodnotenie AI systémov a zároveň východisko pre ďalší výskum v oblasti auditu umelej inteligencie v súlade s aktuálnymi regulačnými a etickými požiadavkami.