Mediální obraz klimatické změny : Případová studie vybraných českých médií s ohledem na vliv European Green Deal - Vašínová, Adéla; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Zemanová, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou mediálního obrazu klimatické změny v roce 2024 ve třech vybraných českých online médiích – ČT24.cz, iDNES.cz a Novinky.cz. Cílem práce je zjistit, jak tato média prezentují klimatickou změnu a jaký vliv má v tomto kontextu Zelená dohoda pro Evropu, zda vystupuje jako nástroj řešení klimatické změny, nebo je interpretována jako samostatné téma. Teoretická část se zaměřuje na to, jak média spoluutvářejí veřejné vnímání reality. Vychází z konceptů sociálního konstruktivismu a mediálního rámování. Metodologická část popisuje výběr vzorku, analytické kategorie a postup kódování. Práce využívá kvantitativní obsahovou a rámcovou analýzu, která umožňuje identifikaci hlavních trendů mediálního obrazu. Následující kapitoly práce se zaměřují na rozbor výsledků výzkumu, identifikují dominantní rámce, zkoumají propojení klimatické změny a Zelené dohody pro Evropu a celkové proměny mediálního obrazu. Ze zjištění vyplývá, že klimatická změna je v médiích nejčastěji prezentována jako vědecky podložený problém, který vyžaduje systémová řešení. Její propojení se Zelenou dohodou pro Evropu není pravidlem. Pokud k němu dochází, mění se způsob, jakým média o klimatické změně informují. Téma ztrácí na naléhavosti a ustupuje do pozadí, zatímco větší důraz je kladen na politické a ekonomické aspekty Zelené dohody pro Evropu.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses