Nation-branding jako faktor ekonomického růstu Jižní Koreje - Süsserová, Anna (2025)
Tato diplomová práce zkoumá strategie nation-brandingu jako faktor ekonomického růstu Jižní Koreje, se zaměřením na fenomén Hallyu (Korejská vlna). Analyzovány jsou tři hlavní oblasti kulturního exportu – K-pop, k-drama/k-filmy a k-beauty – které jsou identifikovány jako klíčové části Hallyu. Práce vychází z teoretických konceptů nation-brandingu, soft power a ekonomického růstu. Pomocí SWOT analýzy jsou jednotlivé oblasti hodnoceny z hlediska jejich silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb, a jakým způsobem přispívají k ekonomickému růstu Jižní Koreje. Cílem je zjistit, jakým způsobem Jižní Korea využívá Hallyu jako nástroj svého nation-bradingu a jak ovlivňuje ekonomický růst Jižní Koreje.