Vliv kurzového závazku ČNB na mezinárodní konkurenceschopnost České republiky - Hofmann, Štěpán (2025)
Cílem diplomové práce je zjistit, jaký byl vliv asymetrického kurzového závazku ČNB, jako nástroje nekonvenční měnové politiky v letech 2013-2017, na mezinárodní konkurenceschopnost České republiky. Práce zkoumá vybrané exportní a inovační ukazatele a testuje následující hypotézy: H1 Kurzový závazek měl pozitivní vliv na celkový export a H2 Kurzový závazek měl pozitivní vliv na export významných vývozních sektorů ČR. Exportní výkonnost je zkoumána pomocí Engle-Grangerova testu kointegrace, vliv na zbylé faktory je zkoumán pomocí analýzy daného ukazatele a jeho srovnání s průměrem malých otevřených ekonomik v EU. Z výzkumu vyplývá, kurzový závazek (ztělesněný klesající volatilitou kurzu) měl pozitivní vliv na exportní výkonnost, a to jednak agregátní, tak i dle jednotlivých exportních skupin. Zbylé exportní ukazatele pak potvrzují alespoň krátkodobý pozitivní cenový efekt. Zkoumání inovačních ukazatelů nasvědčuje tomu, že ochrana domácích podniků slabším měnovým kurzem mohla negativně ovlivnit jejich konkurenceschopnost, převážně v krátkém období. Nicméně nelze jednoznačně prokázat výrazný dlouhodobý negativní či pozitivní vliv kurzového závazku na inovační konkurenceschopnost.