Normativní moc a měkký vliv Číny : případ Etiopie a Senegalu - Pospíšilová, Petra; Přikryl, Pavel; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou normativní moci a měkkého vlivu Číny v kontextu její angažovanosti v Etiopii a Senegalu. Cílem je zjistit, jaké narativy Čína využívá ve své oficiální komunikaci a jakým způsobem tyto narativy přispívají k formování jejího obrazu jako normativní mocnosti. Z metodologického hlediska práce využívá kvalitativní obsahovou analýzu zaměřenou na oficiální dokumenty a mediální výstupy. Jako primární zdroje slouží prohlášení a tiskové zprávy čínského Ministerstva zahraničních věcí, doplněné o články z etiopských a senegalských médií, které reflektují čínskou přítomnost a její vnímání v místním kontextu. Výsledky práce ukazují, že Čína nevystupuje jako nositel univerzálních hodnot ve smyslu západního modelu, ale buduje svou normativní autoritu prostřednictvím důrazu na pragmatismus, nevměšování a rovnost. Závěr práce naznačuje, že právě tato forma komunikace nachází v africkém kontextu značnou odezvu, a přispívá tak k posilování čínského vlivu mimo tradiční formy mocenské politiky.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses