Péče řádného hospodáře v kontextu aplikace Směrnice o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti na hodnotové řetězce - Houhová, Eliška (2025)
Diplomová práce zkoumá vliv směrnice o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti (CSDDD) na povinnost jednat s péčí řádného hospodáře. Poskytuje výklad institutu péče řádného hospodáře, koncepce corporate governance a povinností vyplývajících ze směrnice CSDDD. Zároveň srovnává pojetí náležité péče dle CSDDD s vybranými zahraničními právními úpravami. Následně se zaměřuje na implementaci náležité péče do vnitřního řídicího systému společnosti, a to prostřednictvím integrace politiky náležité péče, tří linií obrany a podpůrných mechanismů. V závěrečné části jsou formulovány závěry o vlivu CSDDD na výklad a obsah povinnosti péče řádného hospodáře a na odpovědnost členů volených orgánů při jejím porušení. Práce dospívá k závěru, že směrnice CSDDD rozšiřuje nároky na výkon této povinnosti a zvyšuje očekávání kladená na statutární orgány.