Princip předběžné opatrnosti v rozhodovací praxi Orgánu pro řešení sporů WTO - Averchenko, Yehor (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou uplatňování principiu předběžné opatrnosti v praxi Orgánu pro řešení sporů Světové obchodní organizace (WTO). Studie zkoumá vývoj interpretace tohoto principu prostřednictvím klíčových případů v oblasti veřejného zdraví, biologické bezpečnosti a ochrany životního prostředí. Práce odhaluje rozdíly v přístupech k uplatňování zásady předběžné opatrnosti v závislosti na povaze chráněných zájmů a zdůrazňuje rovnováhu mezi vědeckou opodstatněností, procedurální transparentností a závazky v oblasti volného obchodu. Zvláštní pozornost je věnována vlivu krize systému řešení sporů WTO, včetně paralýzy odvolacího orgánu, na přechod států k mimosoudním metodám řešení konfliktů Studie potvrzuje hypotézu, že krize systému WTO přispívá k fragmentaci mezinárodního obchodního systému, zejména v kontextu autonomního výkladu principiu předběžné opatrnosti v regionálních dohodách. Závěrem jsou navrženy reformy pro harmonizaci norem WTO s mezinárodními standardy a zvýšení účinnosti řešení sporů souvisejících s novými výzvami v oblasti zdraví, ekologie a biotechnologií.