Preferenční hodnoty studentů v interkulturním srovnání s aplikací na mezinárodní obchod - Pavlů, Václav (2025)
Tato diplomová práce se zabývá hodnotovými orientacemi, kulturními preferencemi a postojem k autoritě u vysokoškolských studentů generace Z ve středoevropském prostoru, konkrétně v České republice a Spolkové republice Německo. Pomocí smíšené výzkumné strategie, která propojuje kvantitativní dotazníkové šetření (N=192) a kvalitativní analýzu deseti fokusních skupin (N=33), bylo cílem zkoumat míru, v jaké jsou hodnotové a kulturní vzorce determinovány národní příslušností, a do jaké míry dochází ke generační konvergenci v rámci vzdělané evropské mládeže. Zjištění výzkumu poukazují na výraznou míru hodnotové sbíhavosti, zejména v oblastech autenticity, sociální spravedlnosti, rovnosti, pracovních preferencí a environmentální odpovědnosti. Data indikují, že generační identita, společenský kontext a sdílené vzdělávací prostředí často převažují nad tradičními kulturními rozdíly mezi národními skupinami. Práce zároveň nabízí modelové hodnotové profily generace Z jakožto prediktivní nástroje pro oblast řízení lidských zdrojů, strategické značkové komunikace a mezinárodního managementu. V závěru je formulována výzva k systematickému a interdisciplinárnímu výzkumu hodnotových transformací v globalizovaném a digitálně propojeném světě.