Využití IoT pro chladicí zařízení ve vybraném supermarketovém řetězci - Juračková, Martina; Zimmermann, Pavel, 1980-; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato práce je součástí řešení k projektu optimalizační úlohy českého supermarketového řetězce využívajícího IoT zařízení k monitoringu dění na prodejně. Zpracování tohoto business problému je poměrně obsáhlé, proto je rozdělené mezi dvě řešitelky. V první fázi projektu kolegyně Gorylová vytvořila prediktivní modely spotřeby elektrické energie a také identifikovala důležité faktory ovlivňující spotřebu supermarketu. V druhé fázi projektu, které se věnuje autorka tato práce, byla řešena úloha optimalizace nákladů supermarketu. S využitím SARIMAX modelů a Monte Carlo simulací odhadujeme očekávané náklady spojené se zkažením zboží. Na základě závěrů kolegyně Gorylové predikujeme prostřednictvím XGBoost modelu očekávané náklady na spotřebu energie. Celkový očekávaný náklad je pak součtem těchto dvou dílčích očekávaných nákladů, přičemž optimální nastavení teplot je pro supermarket takové, které generuje nejnižší celkové očekávané náklady. Jinými slovy pomocí metod strojového učení vytváříme algoritmus, který odhaduje celkové očekávané náklady supermarketu na chlazení a mražení odpovídající zadaným vstupním parametrům. Mezi vkládané parametry patří například nastavená teplota chlazení a mražení, teplota na prodejně, teplota v okolí prodejny či hodnota zboží.
Vedoucí práce: Pavel Zimmermann
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses