Vliv CSR na výběr zaměstnavatele - Štěpinová, Kristýna; Křečková Kroupová, Zuzana, 1972-; Zachová, Daniela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na společenskou odpovědnost firem (CSR) a její vliv na osoby, které přemýšlejí o změně zaměstnavatele. Jejím primárním cílem je zhodnotit, jaký vliv má společenská odpovědnost a aktivity s ní spojené na uchazeče o zaměstnání. Uchazeči jsou rozděleni do tří generačních kohort, které se na trhu práce aktuálně nacházejí - generaci X, Y a Z. Sekundárním cílem je zjistit, jak uchazeči CSR vnímají, a zda se jejich vnímání liší dle příslušnosti ke generaci, ze které pochází. V teoretické části je charakterizována společenská odpovědnost firem (CSR) a její vliv na HR management. Dále je představen koncept ESG, který je se CSR úzce spojen. V neposlední řadě jsou charakterizovány generace X, Y a Z. V praktické části je proveden sekundární výzkum dat společností, které jsou aktuálně lídry v oblasti CSR/ESG. Dalším oddílem praktické části je dotazníkové šetření provedené mezi zástupci generací X, Y a Z. Ve výzkumu se podařilo prokázat, že CSR uchazeče při výběru ovlivňuje, avšak nemá větší váhu než pracovní kolektiv, dobré vedení nebo dostatečné finanční ohodnocení. Respondenti napříč všemi generacemi ale vnímají CSR veskrze pozitivně. Největší váhu uchazeči přisuzují činnostem, které souvisí se sociální oblastí CSR, přesněji s péčí o zaměstnance nebo pracovními podmínkami. Na základě vyhodnocení výsledků výzkumu jsou poskytnuta doporučení osobám, které jsou ve firmách za oblast CSR zodpovědné.
Vedoucí práce: Zuzana Křečková Kroupová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses