Uzbekistán na pomezí vlivu ekonomických integrací Číny a Ruska - Štěpán, Vojtěch; Bolotov, Ilya; Vošta, Milan, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Cílem diplomové práce je zjistit, zda je pro Uzbekistán výhodná účast v projektech hospodářské spolupráce Číny a Ruska v regionu Střední Asie. Práce se nejdříve věnuje zkoumání právních, obchodních a investičních vazeb mezi Uzbekistánem a Ruskem s Čínou, jakožto klíčovými regionálními partnery Uzbekistánu. V případě Ruska je kladen důraz i na zkoumání pracovních výjezdů Uzbeků do Ruska a stejně tomu je i u zkoumání vztahů mezi EEU a Uzbekistánem. Dále se v práci zkoumají potenciální dopady členství Uzbekistánu v Eurasijské ekonomické unii prostřednictvím rozboru právních vztahů, obchodu a investic mezi EEU a Uzbekistánem. Stejně tak se v práci zkoumají potenciální dopady užší účasti Uzbekistánu na projektu Nové hedvábné stezky prostřednictvím obchodních a investičních vztahů mezi Uzbekistánem a vybranými účastníky BRI v regionu Střední Asie. Potenciální dopady členství Uzbekistánu v integračních rámcích Ruska a Číny jsou zkoumány mj. na základě komparace s Kyrgyzstánem, který se obou integračních projektů aktivně účastní.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses