Role muzejních institucí v kulturní diplomacii státu - Ryšavá, Aneta; Peterková, Jana, 1971-; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá působením muzejních institucí v diplomacii a jejich schopností přispívat k rozvoji soft power státu. První kapitola proto obsahuje teoretické vymezení konceptů soft power, kulturní diplomacie a činnosti muzeí. Druhá kapitola identifikuje hlavní trendy muzejní činnosti s diplomatickým přesahem. Ve třetí kapitole následuje empirické zaměření na Českou republiku a konečně čtvrtá kapitola přibližuje prostřednictvím případové studie Galerie hlavního města Prahy konkrétní aktivity s mezinárodním dosahem, jež mohou být muzejní institucí realizovány. Tímto způsobem je završen záměr práce přispět k hlubšímu porozumění roli muzeí jako aktérů kulturní diplomacie. Práce vychází především z odborných zdrojů, strategických dokumentů a polostrukturovaného rozhovoru, který tvoří klíčový podklad zejména pro poslední část textu.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses