Dopady výsledku sporu Boeing vs. Airbus na obchod mezi USA a EU - Jelen, Robert; Štěrbová, Ludmila, 1957-; De Castro, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu dopadů amerických odvetných celních opatření, která byla v roce 2019 autorizována Světovou obchodní organizací (WTO) v rámci dlouhotrvajícího sporu mezi Spojenými státy a Evropskou unií ohledně státních subvencí pro výrobce letadel Boeing a Airbus. Tato opatření se vedle leteckého průmyslu dotkla i dalších odvětví, zejména potravinářských a nápojářských produktů. Cílem práce je posoudit, zda a v jaké míře tato opatření ovlivnila vývoz vybraných produktových skupin z Evropské unie do USA. Analýza vychází z kvaziexperimentální metody rozdílů v rozdílech (Difference-in-Differences), která umožňuje identifikaci změn v obchodních tocích mezi zasaženými a kontrolními skupinami v čase. Výzkum se zaměřuje na konkrétní produktové segmenty, u nichž byla provedena srovnávací analýza vývoje exportních trendů před a po zavedení cel. Výsledky ukazují, že dopad opatření nebyl plošný a jeho intenzita se lišila napříč segmenty. Zjištěné efekty byly navíc převážně krátkodobé a závislé na charakteru dotčeného zboží. Práce přispívá k hlubšímu porozumění fungování obchodních sankcí v rámci WTO a poukazuje na důležitost sektorově diferencovaného přístupu při jejich hodnocení.
Vedoucí práce: Ludmila Štěrbová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses