Současná norská kulturní diplomacie v České republice - Exnerová, Kristýna; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Peterková, Jana, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Kultura představuje významný nástroj diplomacie, jelikož podporuje vzájemné porozumění a dialog mezi státy. Tato bakalářská práce je jednopřípadovou kvalitativní studií, která se zabývá současnou norskou kulturní diplomacií v České republice. Práce vychází z teorie měkké moci a akademických poznatků o kulturní diplomacii a jejích nástrojích. Práce nejprve představuje obecnou strategii norské kulturní diplomacie, která je postavena zejména na sedmi kulturních organizacích sdružených do sítě Norwegian Arts Abroad. V České republice je pak norská kulturní diplomacie realizována skrze různé nástroje, v práci jsou analyzovány čtyři nejvýraznější – Fondy EHP a Norské fondy, organizace NORLA, Skandinávský dům a akademická výměna a spolupráce. Prostřednictvím těchto nástrojů Norsko v ČR akcentuje především své současné umění, norský jazyk a hodnoty, jako je inkluze, rovnoprávnost, solidarita, vzdělání a partnerství.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses