Porozumění vnímání dopadů umělé inteligence na soukromí v digitálním světě vysokoškolsky vzdělanou veřejností : Výzkum pomocí polostrukturovaných rozhovorů - Vanický, Pavel; Vadinský, Ondřej; Doležel, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Cílem diplomové práce je zjistit, jak vysokoškolsky vzdělaná veřejnost vnímá rizika spojená s datovým soukromím v digitálním světě v kontextu umělé inteligence, která jsou identifikována v akademické literatuře. Metodicky práce kombinuje strukturovanou literární rešerši (38 identifikovaných studií) s polostrukturovanými rozhovory 16 respondentů, které trvaly 575 minut. Na to pak navazuje tematická analýza, která vygenerovala 1 185 zakódovaných úseků textu. Z těchto úseků pak vzešlo 7 tematických okruhů: vnímání sběru a využívání dat v kontextu umělé inteligence, umělá inteligence jako zesilovač rizik soukromí, osobní strategie a přístupy k ochraně soukromí, komercializace a monetizace dat, regulace a mezinárodní legislativní rozdíly, osvěta, digitální gramotnost a doporučení. Práce zjišťuje, že respondenti jsou si vědomi obchodního modelu data za služby. Tento model je vnímán jako všudypřítomná, nevyhnutelná součást digitálního světa. Model respondenti vidí pragmaticky, mnohdy až odevzdaně (11 respondentů vyjádřilo určitou míru vnímané nevyhnutelnosti). Hlavním rozhodovacím faktorem pro používání služeb, které tento model implementují, je úroveň vnímaného užitku. Tento vnímaný užitek pak může být ještě modulován dalšími faktory, jako jsou sociální tlaky okolí, nebo například nedůvěrou v anonymizaci dat, kterou vykazuje 9 respondentů. Respondenti rovněž vyjadřují nespokojenost se současnou úrovní transparentnosti a komunikace, týkající se toků dat ve službách, které využívají. Dalším zjištěním je, že respondenti nevnímají mezinárodní legislativní rozdíly v legislativě jako zásadní problém, který silně ovlivňuje datové soukromí. Výjimkou je však Čína. Tento mezinárodní region respondenti vnímají s určitou mírou skepse k bezpečnosti tamních aplikací. Postoj respondentů tedy můžeme
Nejvíce respondenti vědí o své lokální legislativě (GDPR ), zatímco znalost ostatních mimoevropských legislativních rámců je pouze povrchní. Výjimkou jsou pak respondenti s právním vzděláním, u kterých vidíme vyšší celkovou úroveň znalostí. Z hlediska konkrétních doporučení pro zlepšení situace práce doporučuje: zlepšit srozumitelnost a transparentnost stávající i připravované legislativy, týkající se ochrany osobních údajů a regulace toků dat; (2) posílit tlak regulačních orgánů na poskytovatele digitálních služeb, aby otevřeně komunikovali a monitorovali toky uživatelských dat; (3) systematicky uplatňovat zásady privacy-by-design, pravidelné externí audity, precizní kategorizaci rizik a také umožnění odhlášení v případě že se uživatel nechce účastnit transakcí s daty. Tato opatření povedou ke snížení míry informační asymetrie a k posílení rozhodovací schopnosti uživatelů služeb.
Vedoucí práce: Ondřej Vadinský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses