Možnosti využití památky UNESCO v destinaci Krušné hory – západ - Moudrý, David (2025)
Tato diplomová práce se zabývá potenciálem využití památky UNESCO Hornický region Krušnohoří v destinaci Krušné hory – západ. Cílem práce je identifikovat slabé stránky památky a zjistit detailní informace o preferencích návštěvníků destinace a jejich spokojenosti. Výzkum kombinuje kvalitativní metody provedením hloubkových rozhovorů se správci památky a destinačním managementem s kvantitativním přístupem ve formě dotazníkového šetření mezi návštěvníky. Závěrem je zkoumána závislost některých faktorů návštěvy na celkové spokojenosti s pobytem pomocí metod statistické analýzy. Na základě výzkumu je sestaven profil typického návštěvníka destinace. Výsledky dále ukazují, že slabé stránky představuje především stav návazné infrastruktury a viditelnost oficiálních kanálů destinace jakožto zdroje informací a platformy propagačních aktivit. Tyto nedostatky propojují omezené možnosti financování. Správci jsou si nedostatků převážně vědomi a v současnosti jsou realizovány projekty, které povedou ke zlepšení situace. Primární motivace návštěvníků často bývá aktivní dovolená a pobyt v přírodě, což vysvětluje nepoměr v návštěvnosti destinace a zájmu o součásti památky UNESCO. Svůj pobyt nicméně návštěvníci hodnotí celkově velmi pozitivně.