Euroskepticismus v argumentaci českých populistických stran - Hamzová, Jiřina; Votoupalová, Markéta; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá vztahem mezi populismem a euroskepticismem v českém politickém kontextu. Cílem práce je zjistit, do jaké míry české populistické strany využívají euroskeptickou argumentaci. Vzhledem k omezenému počtu studií, které se v České republice dané problematice věnují, práce přispívá k hlubšímu pochopení postojů populistických aktérů vůči Evropské unii. Jako metoda byla zvolena komparativní případové studie, která umožnila srovnat jednotlivé populistické strany a identifikovat vzorce jejich komunikace. Analýza vychází z kvalitativní obsahové analýzy příspěvků publikovaných na oficiálních webových stránkách populistických stran. Výsledky ukazují, že i přes výraznou kritiku Evropské unie a výzvy k referendu o vystoupení z EU u některých stran, v českém prostředí převažuje spíše měkký euroskepticismus.
Vedoucí práce: Markéta Votoupalová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses