Návrh specifikace softwarové aplikace pro řízení rizik dle nového zákona o kybernetické bezpečnosti. - Louda, Luděk (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou evidence aktiv, rizik, incidentů a opatření dle požadavků nového zákona o kybernetické bezpečnosti pro organizace v režimu vyšších povinností. Cílem práce je navrhnout metodiku evidence aktiv, rizik, incidentů a bezpečnostních opatření a na jejím základě vypracovat specifikaci softwarové aplikace, která organizacím umožní systematicky plnit legislativní povinnosti. Návrh vychází z analýzy zákonných požadavků, doporučení NÚKIB a rozhovorů s odborníky v oblasti kybernetické bezpečnosti. Součástí práce je také ověření navržených metodik a návrhu specifikace softwarové aplikace formou konzultací s odbornou komunitou a potenciálními uživateli. Výsledkem a přínosem této práce je ucelený návrh řešení, který organizacím pomůže efektivně řídit kybernetická rizika, zvyšovat svou digitální odolnost a současně zjednodušuje administrativu spojenou s novou legislativou.