Bezpečnostní aspekty v hodnocení nabídek veřejných cloudových služeb - Kříž, Lukáš (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou výběru veřejných cloudových služeb se zaměřením na bezpečnostní aspekty. S rostoucí adopcí cloud computingu čelí organizace komplexním výzvám při posuzování rizik a souladu s normami, přičemž proces výběru vhodného poskytovatele je často netransparentní a náročný. Cílem práce je proto navrhnout a ověřit ucelenou metodiku, která organizacím poskytne praktický a strukturovaný nástroj pro kvalifikované hodnocení a rozhodování. V rámci metodologického rámce Design Science Research byl vytvořen hlavní výstup práce v podobě ucelené metodiky převedená do podoby interaktivní webové aplikace. Její návrh integroval poznatky ze systematické literární rešerše norem (např. CSA CCM), zjištění z anketního šetření mezi IT manažery i analýzy tržní praxe. Šetření potvrdilo existující rozpor mezi vnímanou důležitostí bezpečnosti a reálnou praxí, kdy firmy často postrádají čas, expertízu a transparentní informace. Navržená metodika na tyto problémy reaguje důrazem na měřitelné kroky a ověřitelné důkazy, jako jsou nezávislé audity a certifikace.