Redesign existující mobilní aplikace obchodního řetězce - Geislerová, Marie (2025)
Věrnostní aplikace obchodních řetězců se staly klíčovým nástrojem pro budování vztahů se zákazníky, jejich design ale může vytvářet problémy s použitelností, které mohou negativně ovlivnit uživatelskou zkušenost zákazníků. Cílem diplomové práce je navrhnout nový design existující mobilní aplikace obchodního řetězce a vytvořit její prototyp. V teoretické části práce byly vymezeny základní principy z psychologie a dále pojmy a metody v oblasti UX/UI. Praktická část využívá jako rámec proces Design thinking a jeho fáze: empatii, definování, generování nápadů, prototypování a testování. Na základě heuristické analýzy a tematické analýzy založené na výstupech z polostrukturovaných hloubkových rozhovorů byly identifikovány hlavní problémy aplikace. Pro ty byly pomocí ideačních metod braindumpingu a myšlenkové mapy vygenerovány a vydefinovány návrhy na řešení, které byly převedeny na konkrétní požadavky. Podle vzniklé specifikace požadavků byl vytvořen grafický návrh, nejprve ve formě low-fidelity wireframů, následně high-fidelity modelu a nakonec interaktivního prototypu. Prototyp byl otestován s uživateli metodou testování použitelnosti a bylo ověřeno, že prototyp řeší nalezené problémy. Hlavním výstupem je interaktivní prototyp mobilní aplikace určené pro věrnostní program obchodního řetězce. Přínosem této práce je samotná identifikace problémů již existující aplikace a také navržené řešení těchto problémů v podobě nového designu, který by v případě jeho implementace umožnil uživatelům prožít příjemnější uživatelský zážitek.