ESG reporting z pohľadu leasingovej firmy v automobilovom priemysle - Bačíková, Alexandra; Křenková, Eva; Procházka, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou ESG reportingu v automobilovom priemysle z pohľadu leasingovej spoločnosti, pričom pre prípadovú štúdiu bola zvolená spoločnosť Arval. Teoretická časť práce predstavuje koncept ESG, jeho význam pre podnikové riadenie a prepojenie s udržateľnosťou. Osobitná pozornosť je venovaná legislatívnemu vývoju a štandardom v oblasti nefinančného reportingu firiem, ako sú štandardy ESRS, či GRI, ako aj úlohe transparentnosti pri zvyšovaní konkurencieschopnosti podnikov. Praktická časť práce analyzuje mieru súladu ESG reportingu spoločnosti Arval s požiadavkami štandardov ESRS, pričom dôraz je kladený na hodnotenie merateľnosti a overiteľnosti uvádzaných údajov. Paralelne je aplikovaná VRIO analýza, prostredníctvom ktorej sú hodnotené interné zdroje spoločnosti so zameraním na ich schopnosť vytvárať udržateľnú konkurenčnú výhodu. Zistenia poukazujú na silné stránky Arvalu v oblasti nehmotných a finančných zdrojov, ako aj na potrebu zefektívniť ESG reporting. Práca zároveň potvrdzuje prínos nefinančného reportingu pre dlhodobú udržateľnosť a konkurenčnú výhodu podniku.
Vedoucí práce: Eva Křenková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses