Návrh aplikácie pre správu a vizualizáciu osobných financií cielenú na mladých ľudí v ČR - Klimčík, Andrej; Jílková, Petra; Charvátová, Dagmar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práca sa zameriava na návrh mobilnej aplikácie orientovanej na individuálnu a spoločnú správu osobných financií mladých ľudí v partnerskom vzťahu. Hlavným cieľom práce je navrhnúť riešenie, ktoré reflektuje potreby užívateľov v oblasti zdieľania výdajov, sledovania rozpočtov a plánovania spoločných finančných cieľov. Teoretická časť sa venuje oblasti Human-centered designu a designového procesu. V praktickej časti je realizovaná analýza existujúcich riešení a predstavený samotný koncept aplikácie. Na základe poznatkov z kvalitatívneho výskumu sú špecifikované hlavné funkcionality, ktoré sú ďalej rozpracované v podobe informačnej architektúry. V práci je taktiež navrhnutý brand manuál a definovaná vizuálna identita aplikácie. Praktická časť ďalej pozostáva z návrhu LO-FI a HI-FI prototypu aplikácie, pričom je dôraz kladený na prehľadné užívateľské rozhranie a vhodne zvolený vizuálny štýl. LO-FI prototyp je podrobený užívateľskému testovaniu s cieľom overiť použiteľnosť návrhu. Výsledky testovania potvrdili funkčnosť navrhnutého riešenia a zároveň identifikovali niekoľko oblastí vhodných pre ďalšie zlepšenie. Na tieto poznatky následnej reaguje návrh HI-FI prototypu. Výsledkom práce je funkčný návrh aplikácie, ktorý môže slúžiť ako základ pre ďalšiu iteráciu designu aplikácie, prípadne jej vývoj a implementáciu.
Vedoucí práce: Petra Jílková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ux výzkum a design [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses