Možnosti využití strojového učení při detekci aktivit tvůrců trhu - Macháček, Michal; Mittner, Jan; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi využití strojového učení při detekci aktivit tvůrců trhu na devizovém trhu (forex). Tvůrci trhu jsou důležitými účastníky trhu, kteří poskytují likviditu neustálým kótováním cen pro nákup a prodej měnových párů. Jejich aktivity ale také mohou ovlivňovat a manipulovat s tržními cenami. Cílem práce je prozkoumat a zhodnotit potenciál strojového učení pro identifikaci vzorců a strategií, které tvůrci trhu používají k ovlivňování tržních cen. V úvodní části je představen forexový trh, role tvůrců trhu a určeny cíle práce. Dále jsou shrnuty aktuální možnosti detekce aktivit tvůrců trhu, včetně přehledu principů a typů strojového učení. Metodická část popisuje výběr a konfiguraci konkrétních algoritmů strojového učení, integraci dat z obchodní platformy MetaTrader 4 s využití technologií Node.js a TensorFlow.js. Je popsán proces získávání, formátování a zpracování dat. Dále jsou navrženy postupy pro testování a ověření vytvořených modelů. V diskuzi jsou výsledky porovnány se stanovenými cíli a jsou navrženy možnosti praktického využití výsledků, včetně identifikace oblastí pro další výzkum. Závěr obsahuje shrnutí hlavních zjištění práce a naplnění stanovených cílů.
Vedoucí práce: Jan Mittner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses