Faktory ovlivňující uživatelskou zkušenost s e-governmentem - Gololobova, Darya; Zichová, Tereza; Hniličková, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a aplikací evaluačního frameworku pro hodnocení uživatelské zkušenosti (UX) digitálních služeb veřejné správy v České republice a Kazachstánu. Pro empirické ověření byl realizován kvantitativní dotazníkový průzkum mezi uživateli těchto služeb v obou zemích. Získaná data byla analyzována metodou Importance–Performance Analysis (IPA), která umožňuje vizuálně identifikovat oblasti s vysokou důležitostí, ale nízkou spokojeností uživatelů. Na základě výsledků analýzy byly formulovány konkrétní návrhy na zlepšení identifikovaných oblastí. Hodnoty dopadu (impact) a implementační náročnosti (effort) jednotlivých opatření byly využity při sestavení matice Dopad–Úsilí. Tato matice slouží jako vizuální nástroj pro prioritizaci navržených doporučení a umožňuje odlišit tzv. „rychlé výhry“ (opatření s vysokým dopadem a nízkým úsilím) od strategicky náročnějších cílů. Výstupem práce je praktický evaluační nástroj, který podporuje cílené zlepšování a efektivní plánování digitálních služeb veřejné správy z pohledu uživatele.
Vedoucí práce: Tereza Zichová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ux výzkum a design [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses