Postoj malých států Evropské unie vůči rozšíření hlasování kvalifikovanou většinou na oblast SZBP - Šrámková, Barbora (2025)
Tato diplomová práce se zabývá postojem malých členských států Evropské unie (EU) k rozšíření hlasování kvalifikovanou většinou na oblast společné zahraniční a bezpečnostní politiky (SZBP). V kontextu narůstajících geopolitických výzev a snah o zefektivnění rozhodovacích procesů v EU nabývá tato otázka na významu. Cílem práce je na základě kvalitativní obsahové analýzy stanovisek vybraných malých členských států zjistit, jaké postoje tyto státy zaujímají k rozšíření hlasování kvalifikovanou většinou a jaké faktory jejich přístup ovlivňují, a tím přispět k hlubšímu porozumění postavení malých států v rámci institucionálních reforem EU a rozšířit akademickou debatu o jejich roli v oblasti SZBP. Teoretická část vymezuje pojem malého státu, jeho postavení a strategie v mezinárodním systému, se zvláštním důrazem na fungování v rámci EU. Empirická část nejprve shrnuje aktuální stav diskuze o možném rozšíření hlasování kvalifikovanou většinou do oblasti SZBP, následně analyzuje konkrétní národní postoje vybraných států a hodnotí je ve světle teoretických přístupů k chování malých států.