Green marketing a jeho vliv na oděvní průmysl u generace Z - Válková, Karolína (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá fenoménem green marketingu a jeho vlivem na oděvní průmysl z pohledu generace Z. V teoretické části jsou popsány klíčové pojmy jako udržitelnost, green marketing, greenwashing a chování ekologicky uvědomělých spotřebitelů. Pozornost je věnována i specifikům generace Z a jejím hodnotám v kontextu environmentální odpovědnosti. Empirická část práce je založena na kvantitativním výzkumu, který zkoumá nákupní chování mladých spotřebitelů, jejich vnímání green marketingových strategií a reakce na greenwashing. Výsledky ukazují, že green marketing může pozitivně ovlivnit postoje generace Z k udržitelné módě, zatímco greenwashing vede ke ztrátě důvěry a loajality ke značce. Práce přináší praktická doporučení pro firmy v oblasti módního průmyslu, které se snaží oslovit mladé ekologicky smýšlející zákazníky.