Uplatnění rizikového kapitálu v ekonomice - Hortová, Dominika (2025)
Tato diplomová práce se zabývá private equity a rizikovým kapitálem a jejich úlohou v moderní ekonomice, se zvláštním zaměřením na Českou republiku. Cílem práce je poskytnout ucelený pohled na fungování těchto forem financování, objasnit jejich rozdíly a zhodnotit jejich ekonomický význam. Práce dále zkoumá, zda a jak lze měřit jejich úspěšnost. Využita je především metoda komparativní analýzy ekonomických ukazatelů firem před a po vstupu investora prostřednictvím případových studií vybraných českých společností, doplněná kvantitativní analýzou portfolia investičních fondů na základě veřejně dostupných dat. Závěry práce ukazují, že private equity přináší růstové příležitosti pro zavedené společnosti, zatímco venture kapitál podporuje inovace především v nově vznikajících digitálních odvětvích, jako je například umělá inteligence. Zároveň i přes relativně malý podíl na HDP mají private equity a venture kapitál výrazný dopad na růst firem, podporu inovací a celkovou konkurenceschopnost.