Diplomacie celebrit : Případová studie UNICEF - Gawendová, Natálie; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Peterková, Jana, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Z historického hlediska byla diplomacie výhradně brána jako doména státních aktérů a elitních diplomatů. V posledních dekádách se do prostředí diplomacie promítá nový trend v podobě diplomacie celebrit. Tato práce má za cíl zjistit, zde diplomacie celebrit přináší reálné výsledky nebo jejich zapojení zůstává pouze u symbolické role. Použitá teorie vychází z konceptu star power, která představuje formu veřejné diplomacie a měkké moci. Empirická část se opírá o provedení případové studie dvou celebrit v rámci jejich působení v programech OSN. Zvolenými celebritami jsou herečka Angelina Jolie a světový fotbalista David Beckham. V závěru je hodnocen mediální dopad a finanční přínos účasti celebrit v otázkách programů OSN.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses