Dopady dohody o volném obchodu mezi Novým Zélandem a ČLR na novozélandské společnosti ve vybraných odvětvích - Leissnerová, Eliška (2025)
Diplomová práce se zabývá zkoumáním dopady dohody o volném obchodu mezi Novým Zélandem a ČLR na novozélandské společnosti ve vybraných odvětvích zpracování vlny a mléčných výrobků. První kapitola se zaměřuje význam dohod o volném obchodě pro mezinárodní obchod. Dále uvádí na praktických příkladech obecné pozitivní a negativní dopady dohod o volném obchodě. Druhá kapitola se detailněji zaměřuje na vztah Nového Zélandu a ČLR, a zabývá se stěžejním bodem tohoto vztahu, dohodou o volném obchodu mezi Novým Zélandem a ČLR. Třetí kapitola obsahuje komparativní analýzu finančních výsledků za období 2017-2024 novozélandských společností oproti zahraničním společnostem, které s ČLR nemají uzavřenou dohodu o volném obchodu.