Prínos Geoparku Malé Karpaty ako turistickej destinácie v oblasti regionálneho rozvoja - Fojtová, Gabriela (2025)
Bakalárska práca sa zaoberá problematikou geoparkov na Slovensku so zameraním na Geopark Malé Karpaty, ktorý predstavuje najmladší geopark v krajine. Práca skúma, akým spôsobom geoparky, a najmä geopark Malé Karpaty, prispievajú k rozvoju regiónov, ochrane prírodného dedičstva a podpore udržateľného cestovného ruchu. Prvá časť práce vysvetľuje koncept geoparkov, geoturizmu a regionálneho rozvoja, pričom využíva model Quadruple Helix ako rámec pre analýzu spolupráce medzi verejným, súkromným, akademickým a občianskym sektorom. V druhej časti práca analyzuje Geopark Malé Karpaty na základe dostupných strategických dokumentov a rozhovorov so zástupcami zainteresovaných strán. Výsledky ukazujú, že geopark má značný potenciál pre podporu regionálneho rozvoja, no jeho úspech závisí najmä od účinnej spolupráce aktérov, lepšieho strategického zakotvenia a zabezpečenia dostatočných finančných zdrojov. Práca ponúka odporúčania pre ďalší rozvoj geoparku a jeho integráciu do regionálnych politík.