Kohezní politika EU v praxi : její implementace a dopady v regionech Sicílie a Kampánie (za programové období 2014 - 2020) - Falcetti, Laura (2025)
Diplomová práce zkoumá, zda a jak kohezní fondy EU v období 2014–2020 pomohly řešit rozvojové potřeby dvou méně rozvinutých italských regionů – Sicílie a Kampánie. Úvod vymezuje teoretický rámec regionálního rozvoje a objasňuje, proč jižní Itálie trvale zaostává za průměrem EU. Na tomto základě jsou představeny cíle a nástroje kohezní politiky se zaměřením na fondy EFRR a ESF. Praktická část nejprve popisuje charakter obou regionů, poté analyzuje strategické dokumenty Komise a regionálních orgánů. Pomocí veřejných statistik byly sledovány socio-ekonomické ukazatele (nezaměstnanost, HDP na obyvatele, dopravní infrastruktura aj.) za období 2014–2024. Kvalitativní vhled poskytují čtyři případové studie projektů financovaných z EFRR a ESF, zaměřené na dopravu, digitální konektivitu, zdravotnictví a cestovní ruch. Zjištění potvrzují měřitelné zlepšení makroekonomických i strukturálních ukazatelů, například rozšíření veřejné dopravy a digitálních služeb na venkově, přesto regiony nadále zaostávají za italským i evropským průměrem. Úspěch projektů nejvíce ovlivnila kvalita veřejné správy, transparentnost zadávacích postupů a schopnost reagovat na vnější šoky, zejména pandemii COVID-19. Analýza operačních programů ukázala, že většina priorit odpovídala skutečným potřebám regionů. Závěrem práce je tvrzení, že kohezní fondy fungují spíše jako katalyzátor, který podporuje rozvoj než jako samostatný pohon rozvoje. Jejich dlouhodobý efekt závisí na strukturálních reformách, posílení administrativní kapacity a stabilním investičním prostředí.