Příležitosti solární energetiky pro podnikatele - srovnání ČR a Spolkové republiky Německo - Hladík, Denis (2025)
Tato diplomová práce se zabývá srovnáním podmínek pro podnikání v oblasti fotovoltaických elektráren v České republice a Německu z pohledu českého investora. Hlavním cílem práce je posoudit ekonomickou efektivitu, definovat důležité technologické faktory, legislativní rámec a klimatické podmínky, které ovlivňují návratnost a atraktivitu investic do fotovoltaiky v obou zemích. Analýza vychází z rešerše odborné literatury, rozhovorů s experty a detailního modelování reálných i hypotetických projektů. Součástí práce je bodový scoring model, který kvantifikuje hlavní faktory ovlivňující rozhodování investorů. Výsledky ukazují, že ačkoliv jsou klimatické podmínky v obou zemích velmi podobné, klíčovou roli hrají stabilita legislativního prostředí, dostupnost státní podpory a administrativní náročnost. V České republice je při získání dotační podpory možné dosáhnout velmi rychlé návratnosti investice, avšak proces povolování je často složitý a zdlouhavý. Naopak v Německu je právní rámec předvídatelnější a administrativa efektivnější, což snižuje investiční riziko, i když návratnost není vždy rychlejší. Práce nabízí konkrétní doporučení pro investory a identifikuje hlavní překážky a příležitosti na obou trzích.