Srovnání vybraných socio-ekonomických ukazatelů Severní a Jižní Korey - Smutná, Petra; Löster, Tomáš, 1980-; Danko, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zabývá srovnáním vývoje vybraných socioekonomických ukazatelů mezi Jižní a Severní Koreou. Z demografických ukazatelů byly analyzovány věková struktura, celkový počet obyvatel, úhrnná plodnost, úmrtnost (včetně nejčastějších příčin úmrtí), naděje dožití, kojenecká úmrtnost a míra sebevražd. Mezi ekonomickými ukazateli byl sledován hrubý domácí produkt na obyvatele a míra nezaměstnanosti. Práce byla dále rozšířena o podíl vojenských výdajů na HDP a poměr vojenského personálu k celkovému počtu obyvatel. Nejpočetnější věkovou skupinou v Korejské republice (8,65 %) a KLDR (4,16 %) jsou lidé ve věku 50-54 let. Během let 1950-2023 se populace Jižní Koreje zvýšila o 161,9 %, avšak v posledních letech klesá. V KLDR vzrostla populace ve stejném období o 137,6 %. Úhrnná plodnost v roce 2023 je v obou zemích pod úrovní prosté reprodukce. V případě Jižní Koreje klesla až na 0,72, což patří mezi nejnižší míry plodnosti na světě. Hrubá a standardizovaná míra úmrtnosti vykazovaly v obou zemích klesající tendenci. Mezi hlavní příčiny úmrtí v Korejské republice patří nádorová onemocnění, kardiovaskulární choroby a neurologické poruchy. V KLDR převažují kardiovaskulární, respirační a nádorová onemocnění. Kojenecká úmrtnost v obou zemích během sledovaného období poklesla díky zlepšení infrastruktury zdravotnictví od skončení Korejské války. Naděje dožití se v Jižní Koreji zvýšila z 22,2 let (1950) na 84,3 let (2023), čímž zemi řadí mezi státy s nejvyšší délkou života. V KLDR vzrostl tento ukazatel z 14,2 let na 73,6 let. Míra sebevražd v roce 2021 činila v Jižní Koreji 18,1 na 100 000 obyvatel a v KLDR 9,1 na 100 000 obyvatel. Z ekonomického hlediska Jižní Korea prošla výraznou transformací, když se její nominální HDP na obyvatele zvýšil mezi lety 1970-2023 o více než 12 600 %
Podíl vojenských výdajů na HDP v Jižní Koreji v roce 2018 činil 2,29 % a v KLDR 2,15 %, avšak podíl vojenského personálu na celkové populaci byl v KLDR (4,69 % v roce 2016) téměř čtyřnásobně vyšší než v Jižní Koreji (1,26 %).
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses