Kritická analýza Metodiky Nejvyššího státního zastupitelství k trestní odpovědnosti právnických osob v kontextu soudní praxe - Hošinská, Anežka (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na kritickou analýzu Metodiky Nejvyššího státního zastupitelství České republiky (NSZ): Aplikace § 8 odst. 5 zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim – průvodce právní úpravou pro státní zástupce. Cílem práce je identifikovat nedostatky současné Metodiky NSZ a navrhnout případné změny. Práce analyzuje pojem přičitatelnosti, institut exkulpace a požadavky kladené na compliance management systém (CMS). Dále porovnává přístup české právní úpravy a Metodiky s americkým metodickým dokumentem Ministerstva spravedlnosti USA (Evaluation of Corporate Compliance Programs. Guidance Document). V neposlední řadě práce analyzuje vybranou judikaturu. Návrhy reflektují aktuální právní a technologické výzvy v oblasti trestní odpovědnosti právnických osob a mají za cíl zvýšit praktičnost a aplikační hodnotu tohoto nástroje pro orgány činné v trestním řízení.